• +36 (30) 207 8029
  • info@mesefesztivalok.hu

MÉZILLATÚ KARÁCSONY mesekönyv


Mézillatú karácsony …

Egy kedves karácsonyi mese, egy magával ragadó történet, a hófödte hegyek között megbúvó kicsiny falucskában, Mézesfalvában játszódik. Főszereplője Kata, egy 10 év körüli cserfes, de nagyon jószívű kislány, aki kíváncsi természetének köszönhetően izgalmas kalandokba keveredik barátaival, Gáborral és Eszterrel.

A mesekönyv 48 oldalas, saját mézeskalács házikóimból készült illusztrációval. Igazán különleges darab. A könyvben a mesén és a képeken kívül megtalálható a mézeskalácsom és az írómáz receptje, és egy komplett házikó elkészítéséhez szükséges sablon. Ezek segítségével bárki megsütheti Rozi néni házát, vagy egy tetszőleges házikót, össze is állíthatja és a gyermek újraélheti a történetet.

Szeretettel ajánlom ezt a kedves kis mesekönyvet, a havas, karácsonyt váró téli estékre, egy pohár forró habos kakaó mellé.
https://www.zsanna-art.hu/mesekonyv/

Részlet a mesékből......

1. Mézes falva


Egy nyugodt, téli estén, nagy pelyhekben, kavarogva hullott a hó a háborítatlan tájra. A környező hegyek lassacskán fehérbe borultak, a fenyvesek is felöltötték hófehér ruhájukat. A tél ezüstje meg-megcsillant az ágak végein.
A hegyről keskeny mákút kanyargott alá a völgybe, ahol egy meseszép kis falucska bújt meg csendesen a téli hóesésben. Határában egy táblán ez állt, Mézesfalva.
A takaros mézeskalács házikók egymás mellett sorakoztak. Jégvirágos ablakaikon át lámpások fénye pislákolt, sárga árnyékot vetve a kinti fehérségre. A gondosan rendben tartott porták kertjeiben répa orrú hóemberek egész serege hirdette, itt bizony sok-sok kisgyermek lakik. Lassan mindent beborított a pihe-puha hótakaró. A háztetőket, a járdát, a főtéren lévő templomtornyot, mellette a kis vegyesbolt ponyváját, és az utakat is. Csend és béke honolt, karácsony közelgett. A kertek mögötti cserfes patak most meg sem moccant. Csak a kémények füstölögtek csendesen.
A falu szélén, utolsóként, egy kis kunyhó álldogált. Kitűnt a többi közül rozoga kerítésével, nyikorgó kapujával, rogyadozó tetejével. Rozi néni lakott ott. A falubeliek nem ismerték őt, csak azt tudták róla, hogy a macskájával él. Ritkán mutatkozott. Olyankor sötét gúnyákban, viseltes cipőkben, görnyedten járt-kelt a faluban. Nem beszélt senkivel, csak húzta maga után megrakott szánkóját fel a hegyekbe. A gyerekek féltek tőle, a felnőttek elfordultak, ha látták. Érezte, hogy nem szeretik, de nem nagyon törődött vele.
A kistemplom tornyán éjfélt ütött az óra, de a kunyhó konyhájában még világos volt. Belátni nem lehetett, mert függönyt húztak a kíváncsi szemek elé. A kunyhó rejtélyes volt. A faluban az a hír járta, hogy éjszakánként, mikor mindenki alszik, ott varázsfőzet készül. Beszéltek hatalmas üstökről, zsákokról, de még arról is voltak biztosnak vélt ötletek, mit húzhat szánkóján az idős asszony…

4.Rozi néninél


Odabent félhomály uralkodott. Kata besettenkedett a konyháig. Halkan belökte az ajtót. A szíve a torkában dobogott. Odabent az ablak alatt hatalmas üst állott. Körben a fal mellett ódon, jókora bútorok magasodtak. A sarokban zsákok, szájuk elkötve. Az ajtó mögött még egy szekrény, alatta, mellette, rajta rendezetlenül dobozok. Körös-körül fura bödönök. A szoba közepén asztal, körötte székek. Fölötte mindenféle szerszámok lógtak. Egyszer csak a szomszéd szobában megnyikordult a parketta. Kata ijedtében bebújt az egyik bödön mögé. Léptek zaja hallatszott, egyre közeledett a konyha felé, majd kinyílt az ajtó és Rozi néni lépett be rajta. Odabotorkált a sparhelthez, s egy kannában vizet forralt. Aztán leakasztott valamit az egyik kampóról és az asztalra tette. A teáskanna dolga végezetten sípolni kezdett, Kata halkan felsikoltott. A néni meghallotta, és elindult a dobozok felé.
- Kormoskám! Hát idebújtál kiscicám? Pedig az ajtót is nyitva hagytam neked, azt hittem kint vagy ebben a hidegben. – mondta kedves hangon a néni.
De Kormos cica helyett egy piros orrú, átfagyott kislányt talált a dobozok között. Nem tudni ki ijedt meg jobban, mikor egymás szemébe néztek, de a néni kérdezett előbb. .......................

A mesekönyv megvásárolható a Mézes-Bábos Mesefesztiválon.
+ a könyvben található recept és a Rozi néni házikójának a sablonja

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

MÉDIAPARTNEREINK