• +36 (30) 207 8029
  • info@mesefesztivalok.hu

MESEMŰHELY

A Meseműhely vendégei olyan mesemondók, mesével foglalkozó kiváló szakemberek, akiknek a mese hivatásuk nélkülözhetetlen része, akik a mesét eszközként használják munkájuk során. Egy-egy mesével, vagy előadással ízelítőt kaphatunk a mesék mindennapi használatának lehetőségiről, és elhangzanak adventi időszak, az ünnepvárás legszebb meséi.

december 08. szombat

TÜNDÉRKERT MESEMŰHELY és JÁTSZÓHÁZ
helyszín: Tündérkert Galéria és Közösségi tér

11:00 Gőgös Gúnár Gedeon Interaktív mesetár Tarján Veronikával a Veronaki zenekar énekesével.
15:30 Szabad Boglárka mesemondó, Hagyományok Háza - adveníti mesék
16:30 Bálint Mariann író, illusztrátor: Hulladékhistóriák mesés alkotás, játékos könyvbemutató

december 09. vasárnap

TÜNDÉRKERT MESEMŰHELY és JÁTSZÓHÁZ
helyszín: Tündérkert Galéria és Közösségi tér

10:30 Bálint Mariann író, illusztrátor:Hulladékhistóriák mesés alkotás, játékos könyvbemutató
11:30 Bajzáth Mária: A mese és a történetmondás szerepe az ünnepvárásban
15:00 Korzenszky Klára klinikai szakpszichológus, énekes, Dr. Szántóné Sorompó Anett szociális munkás, családterapeuta – Egészségszövők, a Bethesda Gyermekkórház terápiás mesekönyvének bemutatója

Szabad Boglárka


mesemondó, néprajzkutató Hagyományok Háza – adventi mesék

A mese számomra a múlt és jelen összeolvadása, a már járt út és a még járatlan ösvény együttes megjelenése. Önkifejezés, hagyomány és művészet. Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy gyermekkoromtól kezdve találkozhattam az élőszavas mesemondással. Anyai nagyanyám sokszor szórakoztatott minket, gyermekeket mesemondással; olyan mesékkel, amelyeknek többségét beszédes természetű, mesemondó testvérétől hallotta. Kicsi koromtól jelen van tehát az életemben a mese. Vidéken (Szabolcs-Szatmár-Bereg-megye) felnőve, a „dumagép” jellegű beceneveket túlélve, néptáncos múlttal és néprajz iránt még csak bimbózó érdeklődéssel feltöltve érkeztem a fővárosba 18 évesen. Néprajzkutatóvá váltam, de az élet csak egy éve sodort a Hagyományok Háza népmese szakelőadói helyére. A szakmai munka mellett párhuzamosan kezdtem el mesélni, már nem csak a gyerekkori nyírségi mesezsákból merítve, hanem mesemondó társaktól és könyvekből is tanulva. Otthon, vagy barátoknak néha idegen nyelven is megszólalok meséül. Az igazi öröm azonban az, ha őseim nyelvén, az ízes szatmári tájnyelven mesélhetek. Szárnyait bontogató mesemondónak tartom magam, aki nyitott a tanulásra, a beszédre, a szóra, a sokféleségre annak érdekében, hogy a kétféle ösvényen, a járt és járatlan úton egyszerre haladjon.

Bajzáth Mária


a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely szakmai vezetője, neveléstudományi bölcsész, tanító, tanár, a Népmesekincstár mesegyűjtemények szerzője. - A mese és a történetmondás szerepe az ünnepvárásban
Sokféle szerepben és helyzetben, naponta tapasztalom a népmese, a dal, a játék, a tánc felemelő és megtartó erejét, hiszek abban, hogy segítségükkel hidat lehet építeni, múlt és jelen, ember és ember között. Célom, hogy újragondolt, korszerű, gyerekközpontú pedagógiai módszerekkel összekapcsolva és élővé téve a hagyományt, a mesélés, mondókázás, népi játék, népdal beépüljön a tanításba, az intézményes és családi és nevelés mindennapos gyakorlatába. A mesélés kimeríthetetlen erő és örömforrást rejt, minden gyerek, pedagógus és szülő számára. A történetek összekötik a generációkat, emelik az ünnepek fényét. Mesélni és mesét hallgatni olyan ajándék, amely nem kerül semmibe, mégis nagyon sokat ér, felejthetetlen pillanatokat jelent; közösen megélt élményt nyújt a mesélőnek és a mese hallgatójának egyaránt. Olyan erő, amely építi, gazdagítja, megerősíti és segíti megtartani az emberi kapcsolatokat. Lehetőség, egy olyan különleges varázslatra, amelyben az is kap, aki ad, és az is ad, aki kap.

Korzenszky Klára

klinikai szakpszichológus, énekes,

Dr. Szántóné Sorompó Anett

szociális munkás, családterapeuta – Egészségszövők, a Bethesda Gyermekkórház terápiás mesekönyvének bemutatója

A kórházi kezelés, a kórházban töltött idő nagy érzelmi megterhelést jelent a gyermekek számára. Az ismeretlenség, a várakozás, a bizonytalanság és a fájdalmak velejárójaként gyermekeinkben természetes módon fokozódik a fájdalomtól való félelem és a szorongás élménye. Ezekben a helyzetekben fontos, hogy szülőként és szakemberként a számukra megfelelő módon tudjunk a gyermekek mellett állni, meg tudjuk teremteni érzelmi biztonságukat, meg tudjuk nyugtatni őket, vagy el tudjuk terelni figyelmüket. Az Egészségszövőkben olyan meséket és ismert verseket gyűjtöttünk össze, amelyek tartalmuk, szimbólumaik révén segíthetnek a szülő-gyermek kapcsolatteremtésben, kapaszkodókat nyújthatnak, és segíthetnek a testi-lelki biztonság visszaszerzésében az igazán megterhelő helyzetekben. „Varázsfa” képmellékleteinkkel célunk, hogy gyógyító kollégáinkat a gyermekek számára megközelíthető módon mutassuk be, ezáltal is csökkentve szorongásukat.

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

MÉDIAPARTNEREINK